Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Mézeskalács sütés gyerekekkel

2014/12/16. - írta: Utazunk már

Talán a mézeskalács sütés volt az első saját hagyománya a mi kis családunknak. A párom is, meg én is hoztuk magunkkal a  szokásokat, amikkel felnőttünk és amelyek szívet melengetőek ha csak rájuk gondolunk. Ezekből az érzésekből táplálkozva úgy gondoltam, hogy kettőnk közös családjának is legyenek sajátjai.img_4559_1.jpg

Valahol az Advent kezdete körül már elkezdődik a mézeskalácsok gyártása, attól függően, hogy mekkora mennyiségre van szükségünk. Volt már, hogy mézeskalácsokkal díszítettük a karácsonyfát, volt, hogy az adventi naptárat töltöttem meg velük, apró ajándéknak is rendszeresen jó szolgálatot tesznek vagy csak egyszerűen a dekoráció részét képezik. Természetesen egy jó adaggal számolni kell a gyerekek pocakja számára is. Ez az "ehetek még egy mézeskalácsot Anya" időszaka az évnek :).

Készítettünk már színes-mázasat, sima fehér díszítésűt, mindenféle magvasat is. Az alap szabály, hogy jó sok legyen belőle.

 Kipróbáltunk már többféle receptet, hozzátettünk-elvettünk belőlük és így alakult ki ez a recept-kedvenc:

  • 1 kg finomliszt (próbáltuk már teljes kiőrlésű liszttel is, bevallom nekem nem annyira tetszett)
  • 15 dkg porcukor
  • 4 kávéskanál szódapor
  • 1 zacskó Kotányi mézeskalács fűszerkeverék ( minimum 3-4 zacskót veszünk minden hazalátogatás alkalmával)
  • 50 dkg méz
  • 10-12 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 4-5 evőkanál víz

Mérjünk ki mindent, melegítsük fel a vajat és a mézet és adjuk át a főszerepet a gyerekeknek. Imádnak gyúrni, kóstolni, persze lehet utána 1 órán át takarítani a konyhát, de megéri.

Kérjük meg őket, hogy keverjék össze a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket, majd alakítsanak ki egy lyukat a keverék közepében. Ide üssék bele a tojásokat és öntsék bele a mézes-vajas keveréket. Majd jól gyúrják össze, persze a végén segítsünk is, hogy jól összeálljon a tésztánk.

Amíg betesszük egy fél órára-órára a hűtőbe fel is lehet egy kicsit takarítani, elpakolni. Egész éjszakára is bent maradhat, nem lesz semmi gond vele ha nincs időnk rögtön ki szaggatni.

Aztán a masszát vágjuk kisebb darabokra és adjunk sodrófát a dolgos kis kezekbe. Miután megmutatom nekik milyen vastag legyen körülbelül a tészta, gyakorlatilag már csak az a dolgom, hogy a sütőbe ki-be rakosgassam a tepsiket. A mi gyerekeink jelenleg három és öt évesek és hatalmas élvezettel nyújtják, vágják, díszítik a kalácsokat. Azt be kell vallanom, hogy nem bírok ellenállni a kekszszaggatóknak, úgyhogy nekünk nagyon sok van: fenyőfás, csillagos, Mikulásos, házikós, rénszarvasos, szívecskés, angyalkás stb. , persze mindegyikből több variáció.

f7608704b.jpg

img_0912b.jpg

A sütőt 180 fokra melegítem elő és hasznos, ha van két tepsink, mivel a mézeskalácsok 7-8 perc alatt elkészülnek. 

Amennyiben magvakkal vagy csak természetes barnás színükben szeretnénk a mézeskalácsokat, lekenhetik a gyerekek kis ecsettel, tojássárgával vagy tejjel vagy ezek keverékével. Ez esetben a magvakat még lekenés előtt rendezzük el a kalácsokon. Ha mázas mézeskalácsokat tervezünk fölöslegesnek tartom őket lekenni.

A máznak általában az alábbi a receptet használom. Az összetevőket állómixerben jól kikeverem, míg szép sima, kicsit fényes állaga lesz. Annak függvényében, hogy hígabb (teljes beterítéshez) vagy keményebb (íráshoz) mázat szeretnénk, növelhetjük vagy csökkenthetjük a víz mennyiségét, lassan adagolva.

  • 3 evőkanál tojásfehérjepor (Wilton Meringue Powder)
  • 4 bögre porcukor (kicsit kevesebb, mint fél kg, úgy 40 dkg körül)
  • 5 evőkanál meleg víz

Hogy miért nem a hagyományos tojásfehérjés mázat használom? Egész egyszerűen azért, mert tartok a nyers tojásfehérje fogyasztásától.

Miután kikevertük a mázat, kis tálkákba szedve ételfestékkel különböző színeket kreálhatunk a gyerekek nagy örömére. Na és ha még mindenféle színű, formájú cukorgolyókat szórhatnak rájuk...mi leszünk a legklasszabb szülők erre az időre.

Az elkészült mézeskalácsokat ne felejtsük el légmentes helyen tárolni. Én fémdobozokat szeretek használni erre a célra. Az sem árt továbbá, ha a lakás átlag hőmérséklete nem a 15 fokhoz van közel, mint nálunk, hanem inkább a 20-hoz, mert úgy gyorsabban megpuhulnak. Általában 3-4 nap alatt lesznek tökéletes állagúak, bár számuk addigra jelentősen megcsappan.

A mézeskalács sütés gyerekekkel kétségtelenül némi felfordulással jár, de igazán jó érzés, ha a "nemsokára itt van a Karácsony mondatra" a gyerekek első reakciója az, hogy "Akkor mikor sütünk mézeskalácsot :)???"

Címkék: DIY Konyha
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr426986307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása