Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Guacamole görögdinnyével

2014/10/30. - írta: Utazunk már

Az egyik mexikói tv-csatornán láttam ezt a receptet, gondoltam kipróbálom. Kicsit finomítottam rajta ami a koriander és a csípős mennyiséget illeti. A koriander mennyiség egy ételben már Kolumbiában is időnként sok volt nekem, de aki szereti bátran tegyen bele többet. Meglehetősen más elképzeléseim vannak a mexikóiakhoz képest a -mi a csípős és mi nem- témában.

Én már megtanultam, ha valahol megkérdezed, hogy egy étel csípős-e és azt a választ kapod, hogy "solo un poco"(csak egy kicsit), na az éppen annyira lesz csípős, hogy a gyerekek ne tudják megenni, nekem meg éppen tűrhető. Szóval, ha nem szeretnéd, hogy az étel csípjen mindenképp ki kell hangsúlyozni "sin picante"(csípős nélkül).


A mexikóiak és a párom is nagyon szeretik a csípőst, erre itt van kínálat bőven. Meg sem tudom számolni hirtelen hányféle "chile" van csak itt a sarki boltban, na meg a piacon.

Az avokádó, a hagyma, a koriander és a zöld csilipaprika az alapja minden guacamolénak.
Szükségünk van az elkészítéséhez:

  • 3 avokádó
  • 1/2 apróra vágott vagy reszelt hagyma
  • 1/2 kanál finomra aprított friss korianderlevél
  • 1 zöld csilipaprika
  • 1 zöldcitrom (lime)leve
  • 1 maréknyi apró kockára vágott görögdinnye
  • totopos, azaz tortilla chips
  • só, bors
  • kecskesajt

Hosszában elvágjuk az avokádót, elforgatjuk a két oldalt az ellenkező irányba, így könnyen ki tudjuk venni a magját. Amennyiben már nagyon érett csak nyomjuk ki belőle a húsát vagy szedjük ki kanállal.
A hagymát, a csilit valamint a korianderleveleket vágjuk nagyon apróra. Én a hagymát általában lereszelem, mert nem tudom szép apróra darabolni.
A nagyvonalúan összenyomkodott avokádóra csavarjuk rá a zöldcitrom levét, hogy az avokádó ne barnuljon meg, majd forgassuk bele a reszelt hagymát, az aprított korianderlevelet, a csilit és a maréknyi görögdinnyét. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Szórhatunk rá kecskesajtot, de anélkül is nagyon finom. A görögdinnye édeskés íze kellemesen ellensúlyozza a csili és a hagyma csípősségét.

Tortilla chipsszel mártogatva különleges finomság lehet - akár vacsorára, akár baráti összejövetelre.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr96870667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása