Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Háromkirályok ünnep Mexikóban

2015/01/06. - írta: Utazunk már

Időnként ér bennünket meglepetés itt Mexikóban. A tegnapi az volt, hogy amikor az óvodából hazajövet a gyerekek boldogan mesélték, hogy képzeld, holnap jönnek a Háromkirályok és olyan ajándékot hoznak amit szeretnénk...

img_8707.jpg

Abszolút felkészületlenül ért a dolog, mert ugyan azt tudom, hogy január 6-án van Vízkereszt és Gáspár, Menyhérd, Boldizsár, a három király névnapja, de hát otthon ez nem jár Karácsony utáni Karácsonnyal!!! Igazán megszokhattuk volna, hogy Latin-Amerikában mindig van alkalom egy jó kis összejövetelre, ünneplésre, ajándékozásra :).

Ezt az ünnepet a spanyol gyarmatosítók honosították meg Latin-Amerikában. A nálunk Mikulás váráskor szokásos módon a gyerekek kikészítik a csizmájukat és várják bele az édességet, na meg mellé az ajándékokat.

Ekkor szokás a betlehemesbe betenni a három királyt is. img_8718.jpg

A legnagyobb rituáléja az ünnepnek Mexikóban a Rosca de Reyes felvágása, ami egy szárított gyümölcsökkel készült tekercs, koszorú. Ilyenkor összegyűlik a család és a koszorúból mindenki vág egy szeletet és megnézi,hogy az övébe került-e a süteménybe elrejtett kis Jézus. A szimbolikája ennek a hagyománynak az, hogy a süteménybe rejtve próbálnak a kis Jézusnak biztos menedéket nyújtani Heródes elől. A kés a Jézusra leselkedő veszélyt jelképezi. Akihez kerül a kis Jézus, az lesz a család vendéglátója Gyertyaszentelő napján, de erről majd akkor számolok be.img_8702.jpg

Szokás még héliumos lufiba rejteni a kívánságokat és ilyen módon elküldeni a Háromkirályoknak. Mexikóvárosban az Alameda parkban tartják a legnagyobb Tres Reyes Magos ünnepet lufieregetéssel, evéssel-ivással, betlehemes fotózkodással. 

Mit van mit tenni? Jöjjenek hát a Három királyok!!!

ninos1.jpeg

                                                            kép: publimetro.com.mx

 

A blog teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, melynek felhasználása kizárólag engedéllyel lehetséges.

Amennyiben tetszett a cikk, kövess a Facebook-on is!

Címkék: Mexikó Helyek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr457047605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása