Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

A pompás királylepke (Mariposa monarca)

2014/05/14. - írta: Utazunk már

Van egy hely Mexikóban, Michoacán államban, ahová a pompás királylepkék vándorolnak: Mariposa Monarcha Bioszféra Rezervátum (El Santuario de Mariposa Monarca).  Úgy 2,5 órányira Mexikóvárostól. 2008-ban a világörögség részévé nyilvánították ezt a helyet. Mi február elején jártunk ott és hihetetlen élmény volt.



Csodálatosak ezek a kis élőlények. Minden évben novemberben, több millió pillangó (kb. 200 millió) felkerekedik Kanadából és az Egyesült Államokból, hogy elvándoroljanak ide, erre a természetvédelmi területre, több mint 4-5000 km megtéve. Azt még nem tudni pontosan miért ide jönnek, feltételezések szerint a selyemkóró miatt, amin megtelepszenek és ami a táplálékuk, valamint a klíma miatt, mert, hogy itt ritkán megy fagy pont alá a hőmérséklet. Lakásul csupán néhány fát használnak, tömegesen.



Az a sok narancssárga mind-mind pillangó


Valamikor márciusban újra felkerekednek és elindulnak északra. Ezek a gyönyörű pillangók nagyjából 9 hónapot élnek és életük során egyszer teszik meg ezt a nagy utat. Van aki erre felé, van aki innen északra és vannak a kevésbé szerencsések akik valahol útközben elpusztulnak.




Az élőhelyüket gyalog és lóháton lehet megközelíteni, a rezervátum bejáratától kb. 1 órás út vezet oda. Mi lóháton mentünk, különben még mindig ott lennénk :), csak a legvégén gyalogoltunk negyedórát nagyjából. A terep elég vad volt, hegyes-dombos, csúszós (előző este sok eső esett arra felé), visszafelé volt ahol inkább gyalog jöttünk a lovaglás helyett. Természetesen a gyerekek élvezték, bár kisebbik gyermekünk, azért nem rajongott az ötletért rögtön az elején. Szerencsére van egy nagy testvére, aki meggyőzte, hogy nagyon szuper dolog lóháton ülni, így szinte zokszó nélkül tettük meg ezt a túrát. 






Különleges élmény volt!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr306870677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása