Ezt a receptet kizárólag a férjem kedvéért próbáltuk ki, mert megmondom őszintén ez a huitlacoche nem néz ki valami jól számomra. Miután leküzdöttem az előítéletemet és megettem belőle 2 tacot is, azt kell, hogy mondjam ronda, de finom.
Gomba a kukorica csövön. Fotó: alunizados.com |
A huitlacoche, azaz kukorica gomba vagy üszög a zsenge kukorica csöveket támadja meg. Már az aztékok is fogyasztották és szárítva fűszerezésre is használják. Sokáig úgy tartották, hogy ugyanolyan tápláló tulajdonságai vannak, mint a kukoricának, mára viszont "superfood" kategóriába sorolják. Nagy mennyiségben tartalmaz lizint (lysine) egy fajta esszenciális aminosavat, amit szervezetünk nem vagy csak nagyon kis mennyiségben termel. Táplálékkal tudjuk bevinni. A lizinnek nagy szerepe van a vírusokkal (herpeszvírus) szembeni ellenálló képesség erősítésében, a csontnövekedésben és koleszterincsökkentő hatással is rendelkezik.
Huitlacoche |
A huitlacoche taco hozzávalói:
- csípős paprika, azaz chile (Mexikóban több félét is találni, egy következő bejegyzésben majd ezt is kivesézem), poblanot vagy serranot mondjuk, ezek a kevésbé csípősek.
- 1 apróra vágott közepes fej hagyma
- 4-5 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 közepes felkockázott paradicsom
- kb. 15- 20 dkg huitlacoche, nagyvonalúan darabolva
- apróra vágott koriander levél
- só
- olaj
- tortilla, vagyis kukoricalepény
- friss sajt, tejföl
Hozzávalók
A paprikákat megsütöttük, megpucoltuk, felkockáztuk. Olajban elkezdtük pirítani a hagymát, majd hozzáadtuk a fokhagymát és rövid idő után belekerült a paradicsom is.
...és ilyen lett |
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.