Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Halottak napja, "Dia de Muertos" Mexikóban

2014/10/30. - írta: Utazunk már

Már egy-két hete elkezdődött a készülődés a Halottak Napjára, a "Dia de Muertos"-ra Mexikóban. Eleinte furcsán szemléltük a csokiból, cukorból, kerámiából készült díszes koponyákat, a gyönyörű ruhába öltöztetett Catrinákat, de ahogy egyre jobban megértettem miről is szól itt a Halottak Napja, elbűvöl ez a törtélemmel átitatott hagyomány, mert ezen az ünnepen úgy keverednek az indián kultúra elemei, a keresztény szimbolikával, ahogy talán soha máskor.

Halottak napi édességek

Cukorból készült Catrinák

Valószínűleg érzelmileg is fogékonyabb vagyok ami a halál tényének kezelését illeti, mivel nemrég Aput is és Sógor bácsit is elveszítettük és látni, érezni egy más fajta hozzáállást az élet elkerülhetetlen részéhez, azt hiszem még segít is a feldolgozásban.

Mexikóban úgy tartják, hogy Halottak Napján visszatérnek a holtak szellemei, hogy együtt legyenek a szeretteikkel. Az otthonukba mennek először, ahol minden család egy oltárt készít, rajta a halott, halottak kedvenc étkeivel, italaival, "cempasúchil" virágokkal, édességekkel, színes gyertyákkal, dísztárgyakkal.
A hagyomány szerint - bár ezt már inkább csak vidéken - gyertyákkal kirakva megvilágítják az utat az otthontól a temetőig, hogy a halottak könnyen visszataláljanak. Aztán a temetőben folytatódik a holtak szellemének kényeztetése, ételekkel, italokkal, édességekkel, virágokkal, gyertyákkal gyakran zenével ünneplik ezt a napot, amikor újra együtt lehetnek a családok. Elengedhetetlen a Pan de Muerto, a Halottak kenyere, amit a holtak egyik kedvenceként és a mexikói péksütemények remekeként tartanak számon.

Pan de Muerto
fotó: mexicodesconocido.com

Mindent csontvázakkal, koponyákkal díszítenek, hogy a visszatérők minél otthonosabban érezzék magukat. A díszítéshez nagyon fontos még "papel picado", ami azt jelenti, hogy színes papírokat szépséges mintákkal díszítenek és ezzel dekorálnak ablakokat, ajtókat, teraszokat, falakat.

Kínálat a közeli piacról



Csempék

Szokás oltárt emelni, vendéglőkben, iskolákban, munkahelyen, mert úgy tartják, hogy a szépen fogadott,  elégedett szellemek jólétet hoznak, míg a nem megfelelően fogadottak betegséget, sikertelenséget, romlást. A temetőkben hihetetlen oltárokkal várják a visszatérőket.
Ám nem csak a saját halottakat vendégelik meg ezen a napon, maga a Halál (La Muerte)is eljön. Legszebb ruháját felöltve jár-kel belekóstolva az adományokba. A Halált, gyakran egy szépen felöltözött csontváz nő testesíti meg, a La Catrina. Gyönyörű szobrokat (némelyik egészen morbid számomra, például terhes nőként vagy csontváz gyermeket ölelve), jelmezeket készítenek a tisztelet jeleként, ugyanakkor az egészben van némi játékosság, szín és báj.

Gyönyörű Catrinák
Catrina jelmez

Nekünk is van két gyönyörű Catrinánk, akiket azért választottam, mert szépséges művészi alkotásnak látom őket (sajnos az egyik megsérült hazafelé egy kicsit).

Saját "Dia de Muertos" gyűjtemény

Catrinának van párja is Catrin, aki férfi formában szimbolizálja ugyancsak a Halált, bár ő inkább csak Catrina kisérőjeként, méltoságának keretet adójaként van jelen. Érdekes, hogy míg otthon amikor a Halálra gondolunk általában férfiként képzeljük el, itt viszont a nőiesség dominál, igazán latinosan.
A gyerekek óvodájában is készítettek egy gyönyörű oltárt, amire minden család elvitte a hagyományos adományait. Nekünk például "limón cristalizadot" (cukorszirupban áztatott citrom), limat (egy eddig számomra ismeretlen gyümölcs ami szerintem olyan, mintha a citromot megmártogattuk volna parfümbe) kellett vinni. Az oltárhoz már egy hete minden gyerek feldíszítette a saját kis papír csontvázát és az oltár előtt sorakoznak.

Az óvodai oltár


Nem mondom, hogy nem volt jó pár nehéz kérdése a gyerekeknek, mind például,  - mi az a sír? vagy - ha azt mondtad Anya, hogy a Tata felment az angyalokhoz, akkor hogyhogy a sírba tették? - de azt hiszem nagyjából sikerült megválaszolni a kétségeket, a számukra emészthető módon. Első hallásra számunkra talán nehéz befogadni az itteni megközelítés, de mindenképpen jó alkalom beszélni azokról, akik már nem lehetnek igazából itt és mint egy mesében elképzeljük, hogy velünk vannak.
A mexikóiak értelmezésében, a Halottak Napja, nem a halál okozta fájdalmat hivatott felerősíteni, hanem arra próbálja fordítani a figyelmet, hogy élvezzük minden percét az életnek a szeretteinkkel, mert a halál biztosan eljön mindenkiért.





A blog teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, melynek felhasználása kizárólag engedéllyel lehetséges.

Amennyiben tetszett a cikk, kövess a Facebook-on is!








2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr866870665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2014.10.31. 00:47:36

Draga unokateso ! Elvezettel olvastam soraidait, sokmindent nem tudtam Mexicorol, neked kelett elmenni oda hogy a tudaskorom bovuljon...:)

Hajnal 2014.11.01. 14:27:21

Örülök, ha valami újat mondhattam :).
süti beállítások módosítása