Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Teotihucán

2014/05/06. - írta: Utazunk már


Teotihuacán-t meglátogatni, ha Mexikóban vagy, kötelező.

Egyrészt, mert nagyon közel van Mexikóvároshoz, másrészt, maradandó élmény, például  mert fel lehet mászni a piramisokra, ahonnan a kilátás gyönyörű.

De kik is építették Teotihuacán piramisvárosát? Az építő népnek külön neve nem ismert és kb. 1000 éves történelmükről nem sok részlet maradt fenn. Nagy valószínűség szerint, papok irányította társadalom volt, akik az isteneket ( például Esőisten, Jaguárkigyó) használták az emberek megfélemlítésére és ezt kihasználva vették rá az embereket a piramisok megépítésére. Nem egészen értettem, hogy miért kínálnak az árusok jaguár hangot adó sípokat, de most már világos.

A teotihuacáni kultúra tisztázatlan okokból (feltétetelezések szerint járvány vagy támadások miatt), de a VIII. század közepén megszűnt. Minden amit jelenleg tudni vélünk erről a kultúráról a később ezen a területen lakó aztékoktól származik. Ők nevezték el a helyet Teotihuacánnak.(azaz "a hely, ahol az emberek istenekké válnak"), tőlük származik a piramisok elnevezése, miszerint az istenek itt találkoztak, hogy megalkossák a Napot és a Holdat, valamint tőlük származik a piramisok előtt futó út elnevezése is: a Halottak útja (Calzado de los Muertos), feltételezvén, hogy ez az előljárok által használt temetkezési hely volt. Mind a mai napig nincs arra bizonyiték, hogy Teotihuacán temetkezési vagy emberi áldozatokat bemutató hely lett volna.

A Nap-piramis és a Halottak útja  fotó: Nyika Izabella


Mi a gyerekekkel látogattuk a piramisokat és kifejezetten élvezték. Bár a séta nem rövid, de jól bírták. Legközelebb viszont babakocsi nélkül megyünk, mert a Halottak útjáig többször kell lépcsőzni, emelgetni. Sokat lehet ugrándozni, mindenre fel lehet mászni, ennél több nem is kell. A Hold-piramist (Pirámide de Luna) meg is mászták, pedig oda igazán meredek lépcsők visznek fel. Míg a társaságunk egy része megmászta a Nap piramist (Pirámide de Sol) addig mi, a gyerekekkel a kaktuszok és fák alatt hűsőltünk, természetesen megmászva az összes környező maradványt. Innen nézve ezernyi hangya nyüzsgött a Nap-piramison. 


A Hold-piramis   fotó: Nyika Izabella

 

...és a Hold-piramisra felvezető lépcső

 Vasárnap lévén a mexikóiak és személyigazolvánnyal rendelkező külföldiek számára a látogatás ingyenes. Kivéve, ha a külföldi otthon felejti a személyiét,mint én. Az ingyenesség miatt elég sokan voltak, de nem volt számunkra zavaró. Azért, a Nap-piramisra való feljutásra szépen sorba kellett állni, de kibírható. Egyébként ez az ingyenes látogatási lehetőség, eddig úgy tűnik máshol is érvényes ( például a Cholula-i Nagy piramis, El Gran Pirámide de Cholula).

A piramisokon kívül látható még néhány palota, templom is: a Madárfejű lepke palotája, a Jaguár palota, a Tollas Kagylók temploma, a Ciudadela és a Quetzalcóatl-templom. Bevallom, mi a lényegre fókuszáltunk, ezekre maximum pár pillantást vetettünk, de így legalább legközelebbre is maradt valami újdonság.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr186870683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása