Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Az ayotzinapai 43

2014/11/21. - írta: Utazunk már

Ezrek vonultak utcára tegnap este Mexikóvárosban. A szeptember 26-án elhurcolt 43 ayotzinapai tanítóképzős diákot követelik vissza élve, a diákok szüleinek vezetésével. "Élve vittétek el őket, élve is kérjük vissza" jelmondattal.

10349011_10153266116187923_1238329731186104567_n.jpg                                                                 fotó: Revista Proceso

Szeptember 26-án a diákok buszokkal tüntetni indultak felhívni a figyelmet arra, hogy az iskolájuk alig kap támogatást és lassan ellehetetlenítik a működését. A hírek szerint Igualában a rendőrség megállította, majd a polgármester utasítására átadták őket állítólag a Guererros Unidos bűnbandának. A polgármester egyébként bűnbandákkal együttműködő, korrupt vezető hírében áll. Az ayotzinapai konfliktus egyébként 2011 december 11 óta tart, amikor is két diák meghalt az első tüntetés alkalmával. Azóta minden évben szerveznek tüntetéseket és próbálják a követeléseiket véghez vinni.

Azóta a Guererros Unidos 3 tagja magára vállalta a 43 diák meggyilkolását, elégetését és a maradványok folyóba dobását, de sem a diákok szülei, sem Mexikó általában nem fogadja el ezeket a vallomásokat, amíg DNS bizonyítékot nem szolgáltatnak a hatóságok.empty_seats_ayotzinapa1-1.jpg_1718483346.jpg                                                              fotó: telesurtv.net

Az igualai polgármestert és feleségét őrizetbe vették, a rendőrkapitány azóta is szökésben van.

Egyébként november 20-a a Forradalom Napja Mexikóban. Ezen a napon ünneplik a 10 éves, az 1910-1920-ig tartó forradalmi időszak végét. A forradalom Porfiro Diaz katonai rezsimje ellen tört ki.1920 december 1-vel került kormányra a Munkás Párt, a nagyon népszerű Álvaro Obregon vezetésével.

Az amúgy sem túl stabil lábakon álló jelenlegi kormányt egyre hangosabban kritizálja az ország, az emberek egymást ébredésre, vélemény nyilvánításra buzdítják és elégedetlenek az eltűntek ügyének kezelésével.

A békés tüntetés végül némi rendbontással ért végig.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr876920281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2014.11.21. 22:26:00

MIKOR SÜLLYEDT MEXIKÓ A POSVÁNYNAK ERRE A LEGALJA SZINTJÉRE ???? TALÁN AKKOR, AMIKOR ELTERJESZTETTÉK A DROGOT ÉS ÁTVETTÉK AZ ORSZÁG FELETTI URALMAT A DROGMAFFIÁK ?????
VAJON AZ USA-RA IS EZ A SORS VÁR ???
EGYSZERŰEN FÉLELEMKELTŐ JÖVŐT VIZIONÁL A TÖBBI ORSZÁGNAK IS A MEXIKÓBAN SZINTE MINDEN NAP ZAJLÓ FÉKTELEN-ESZTELEN KEGYETLEN GYILKOLÁSOK SORA...

B. K. Zsolt 2014.12.15. 22:32:25

Ez régóta nem titok, hogy Mexikóban, milyen komoly befolyása van a drogkartereknek. De a korrupciónak ez a mértéke és megnyilvánulása... még a kelet-európai viszonyokhoz szokva is elborzasztó. Itt legalább tudják a hatalmon lévők, hogy soha nem úsznának meg semmi hasonlott. De hogy ott egy polgármester és a rendőrfőnök vegyen részt ilyenben? Nem csodálom, hogy nép besokallt.
Ha nem lesznek lépések a kormány részéről a rendszerük megtisztítására előbb vagy utóbb a nép fogja megtenni és az nem lesz szép.
Viszont valamit nem értek az egész témával kapcsolatban. Lehet ha utánaolvasgatnék itt ott a dolgoknak, akkor megtudnám, de így csak találgatok.
Miért adta át az a polgármester azokat a diákokat a bűnszervezetnek?
Abból amit tudok a diákok az iskolájuk, rossz anyagi helyzete miatt készültek tüntetni, mivel azt már a működés képtelenség fenyegette a megcsappant állami források miatt. Az egyetlen dolog amit ki logikáztam ezekből a töredékekből ami attól még messze lehet az igazságtól az az, hogy a polgármesternek és a szervezetnek volt köze a források megcsapolásához és ezért nem tetszek a 43 fiú nekik. Mondom ez csak találgatás azokból a darabokból amit összeszedtem. Ha valaki tud konkrétabban valamit szívesen várom a magyarázatát vagy egy linket a a magyarázathoz.

Ezenkívül egy másik érdekes dolog abba belegondolni, hogy mit tenne az USA, hogyha a déli szomszédja destabilizálódna. Valószínűleg azt amit eddig is tett. Lezárna a határait, csak ezúttal szigorlóbban. De tényleg nem értem időnként az amerikaiakat. Egyértelmű hogy a déli szomszédjuknak segítség kell, amit valamilyen szinten meg is add a drog ellenes közös fellépéseikben, de ez nem elég. Ahelyett hogy közép-ázsiai országokat bombáznának inkább a saját szomszédságukban kellene rendet tegyenek és nem a tőlük megszokott Rambó stílusra gondoltam itt. Akárhogy nézem hosszútávon ez az ő érdekeit is szolgálná, tekintve hogy milyen komoly gond a számukra az egész drog menet. Ha Mexikó tranzit és terjesztő országból (esetleg termelő - ez nem tudom mennyire jelentős, valószínűleg nem nagyon, de ki tudja) átalakulna egy jelentősen kevésbé korrupt és erősebb országgá ami képes felfogni a az temérdek mennyiségű kábítószer jelentős részét az már jelentősen javítaná mindkét ország helyzetét és megítélését.
Sajnos nem vagyok elég naiv, hogy higgyek ebben a belátható jövőben. A pénz az nagy úr és a drog biznisz meg rengeteget hoz. Amíg ilyen felfoghatatlan mennyiségű pénz forog a tettén addig mindenki aki részesül belőle megtesz mindent ami telik tőle, hogy fenntartsa ezt a kialakult helyzettett.

Tudom, hogy talán nem ez a legjobb hely ennek a megvitatására, de lássuk be. Sötét dolgok is működnek a világban. És nem mindig a háttérben. A mi döntésünk, hogy nem veszünk tudomást róluk, vagy vesszük a fáradságot, hogy megvizsgáljuk, elemezzük és ha elég bátrak vagyunk, hogy tegyünk ellenük.
süti beállítások módosítása