Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Popocatépetl és Iztaccíhuatl, a vulkánok Rómeója és Júliája

2015/04/06. - írta: Utazunk már

Hihetetlen élményben volt részünk a hétvégén. Bográcsozni mentünk barátainkkal egy rancho-ra (farmra) Mexikóvárostól kb.70 km-re. Menetközben az autóból csodáltuk a két havas vulkánt, a Popocatépetlt (jelentése: füstölő hegy) és az Iztaccíhuatlt (jelentése: fehér nő vagy az alvó nő). Egyszer csak a ma is aktív Popocatépetl egy tompa pukkanás után elkezdett gőzölni, füstölni.popocatepetl2.jpgCsak álltunk és néztünk... Persze aztán eszembe jutott, hogy fotózni is kellene, de az valahogy senkinek sem jutott eszébe, hogy meg kellene ijedni. Szerencsére Popocatépetl ma is csak figyelmeztetett bennünket, hogy még mindig itt van. Láva 2003-ban tört fel utoljára a vulkánból, füstjével viszont rendszeresen jelzi, hogy nem alszik, őrködik. Őrködik a hercegnője, Iztaccíhuatl felett.

A két vulkánról szóló legendának több változata is ismert. A legnépszerűbb szerint a két egymás mellett lévő vulkán egy szerelmespár volt, kiknek szerelme nem teljesülhetett be az emberek között. Ezért, az istenek vulkánokká változtatták őket, hogy így örökre együtt maradhassanak. Popocatépetl, a bátor harcos és Iztaccíhuatl, a gyönyörű indián hercegnő szerelmesek voltak egymásba. Meg is kapták a hercegnő apjának engedélyét a házassághoz azzal a feltétellel, hogy Popocatépetl legyőzi az ellenséget, és elviszi a vezető fejét bizonyítékul.

iztaccihuatl.jpgÁm a hercegnőért más is sóvárgott és ez a személy egy álhírt adott át Iztaccíhuatlnek, miszerint a harcos meghalt a csatában. Iztaccíhuatl szíve megszakadt a fájdalomtól. Hiába tért haza Popocatépetl győztesen, sajnos már csak a halott hercegnőt találta. Elkeseredésében egy hatalmas oltárt emeltetett, melyre felvitte szerelme holttestét és megfogadta, hogy egy örökké égő fáklyával őrködik fölötte. Az istenek megsajnálták a harcost és ekkor változtatták őket vulkánokká. Popocatépetl azóta időnként megmutatja, hogy a szívében dúló szerelem nem múlt el. A cselszövőből is vulkán lett, a Pico de Orizaba, azóta ő a távolból nézheti a szerelmespárt.popocatepetl-iztaccihuatl.jpgÉrdekesség gyanánt, a legenda három főszereplője Mexikó három legnagyobb hegye is egyben. A Pico de Orizaba (nahuatl nyelven: Citlaltépetl,jelentése: csillaghegy) a legmagasabb, 5610 méter és egyben Mexikó legmagasabb pontja. Aktív vulkánként tartják számon, annak ellenére, hogy az 1600-as évek óta nem tört ki. A Popocatépetl a második, 5452 méter magas és a három közül a legaktívabb (mint erről ezen a napon is tanúbizonyságot adott). A harmadik az Iztaccíhuatl, melynek legmagasabb pontja (az alvó nő melle) 5280 méter és valamikor az utolsó jégkorszak idejére teszik a legutolsó aktivitását.

A vulkánok általában az évnek ebben az időszakában hóval fedettek és ilyenkor láthatóak a legjobban, mert kitisztul az ég a széljárásnak és az esőzéseknek köszönhetően. 

Felejthetetlen napunk volt, gyönyörű, tiszta idővel, így miközben főtt a babgulyás, megéltünk egy kisebb forgószelet, fociztunk, sárkányt eregettünk, nyuszit simogattunk és zöldséget szedtünk, aközben a két vulkán nyújtotta csodálatos panorámát is élvezhettük egész nap.farm.jpg

A blog teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, melynek felhasználása kizárólag engedéllyel lehetséges.

Amennyiben tetszett a cikk, kövess a Facebook-on is!

Címkék: Mexikó Helyek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr97340362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása