Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Chacchoben, a vadonba rejtett múlt

2015/02/19. - írta: Utazunk már

Bacalarban tett kirándulásunk alkalmával kerestük fel Chacchobent (kiejtése: Csakcsoben, jelentése: a színes kukorica helye), a Maja Világban található romvárost. Maja Világnak (Mundo Maya) hívják Mexikó dél-keleti, maja történelemmel átitatott, maják lakta vidékét.

Ez a felfedezőút emlékezetesen indult, ugyanis eltévedtünk. Pontosabban nem tudtuk, hogy létezik egy azonos nevű falu is és mi a GPS-en ezt állítottuk be úticélnak. Ahogy elértük a poros, kavicsos úton araszolva a falut, ahol még a tehenek is furcsán néztek ránk, megkérdeztünk valakit, hogy jó helyen járunk-e. Bebizonyosodott a gyanúnk, mikor az útbaigazítónk, az eltévedt turistáknak járó elnéző mosollyal elmondta, hogy ez a Chacchoben falu, a piramis pedig a főútnak (amiről lefordultunk az alig járható földesútra) a másik oldalán van, még egy-két kilométerrel odébb. Persze, igyekeztünk ezen jól szórakozni, annak ellenére, hogy előző nap  is elkeveredtünk egy olyan helyen, ahol még a madár sem járt. Na de végül csak odataláltunk a romvároshoz.

img_a0603.jpg

Chacchoben a vadonban terül el mindegy 70 hektáron, hatalmas mahagóni-, cédrus-, kopálfákkal körülölelve. Hozzátéve, hogy rajtunk kívül alig volt látogató, az egész helynek hihetetlen misztikus hangulata volt. Ahogy kanyargott az út itt is, ott is felbukkantak a régészeti leletek.  Chacchobent 2002-ben nyitották meg a nagyközönség előtt és a feltárás a mai napig folyik. Az eddig feltárt épületeket két fontosabb területre osztják: a vallási és a civil területekre.

img_a0621.jpgA vallási terület  a Gran Basamento, itt van a templom és feltételezések szerint itt folytak a vallási rituálék is, valamint az ikerépületként emlegetett egyforma építmények is itt találhatóak. A Gran Basamento, gyakorlatilag olyan, mint egy hatalmas emelvény, amire fel is lehet mászni, hogy meg tudjuk csodálni a templomot.  A civil területnek nevezett rész kisebb-nagyobb épületekből áll, a hétköznapi események itt folyhattak. Úgy tartják, hogy Chacchoben i.e. 200-ban épült és az idők során többször hozzáépítettek, bővítették. Hogy mikor hagyták el a maják pontosan a területet, nem tudni, nagy valószínűség szerint a gyarmatosítok idején, amikor a maják nagy része a mai Belize és Guatemala területére menekült.img_a0588.jpgAz utakon csavarogva, folyamatosan hallani lehetett a fák között az állatok mozgását, majmok ugráltak egyik fáról a másikra, tukánok repkedtek és valamilyen malacszerű állatkák jártak fel-alá. Az egyik maradandó élményünk az volt, amikor a folyamatosan csacsogó gyerekeinket sikerült meggyőzni, hogy maradjanak egy kicsit csöndben, hátha közel merészkednek a majmok. Egyszer csak arra jöttek páran és kíváncsian méregettek bennünket a magasból.

img_a0627.jpg

Érdekességként még annyit elmesélek Chacchoben felfedezésének történetéről, hogy 1942-ben egy maja család költözött oda és itt letelepedve mezőgazdasággal foglalkoztak a romok környékén. Tették ezt nyugodtan addig, amíg 30 évvel később egy a környéken kutató amerikai régész jelentette a mexikói államnak a hely létezését. A család tiszteletbeli őre maradt Chacchobennek egészen 2002-ig, amikor megnyitották a területet a látogatók előtt. A család a romok közelében lakik a mai napig.

 

A blog teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, melynek felhasználása kizárólag engedéllyel lehetséges.

Amennyiben tetszett a cikk, kövess a Facebook-on is!

Címkék: Mexikó Helyek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr507039577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása