Jövünk, megyünk, látunk, alkotunk, kóstolunk, játszunk, élünk. Négyesben.

Huitlacoche taco

2014/05/07. - írta: Utazunk már

Ezt a receptet kizárólag a férjem kedvéért próbáltuk ki, mert megmondom őszintén ez a huitlacoche nem néz ki valami jól számomra. Miután leküzdöttem az előítéletemet és megettem belőle 2 tacot is, azt kell, hogy mondjam ronda, de finom.

Gomba a kukorica csövön. Fotó: alunizados.com

A huitlacoche, azaz kukorica gomba vagy üszög a zsenge kukorica csöveket támadja meg. Már az aztékok is fogyasztották és szárítva fűszerezésre is használják. Sokáig úgy tartották, hogy ugyanolyan tápláló tulajdonságai vannak, mint a kukoricának, mára viszont "superfood" kategóriába sorolják. Nagy mennyiségben tartalmaz lizint (lysine)  egy fajta esszenciális aminosavat, amit szervezetünk nem vagy csak nagyon kis mennyiségben termel. Táplálékkal tudjuk bevinni. A lizinnek nagy szerepe van a vírusokkal (herpeszvírus) szembeni ellenálló képesség erősítésében, a csontnövekedésben és koleszterincsökkentő hatással is rendelkezik.

 

Huitlacoche

  A huitlacoche taco hozzávalói:

  • csípős paprika, azaz chile (Mexikóban több félét is találni, egy következő bejegyzésben majd ezt is kivesézem), poblanot vagy serranot mondjuk, ezek a kevésbé csípősek.
  • 1  apróra vágott közepes fej hagyma
  • 4-5 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 közepes felkockázott paradicsom
  •  kb. 15- 20 dkg huitlacoche, nagyvonalúan darabolva
  • apróra vágott koriander levél
  • olaj
  • tortilla, vagyis kukoricalepény
  • friss sajt, tejföl
     
    Hozzávalók

A paprikákat megsütöttük, megpucoltuk, felkockáztuk. Olajban elkezdtük pirítani a hagymát, majd hozzáadtuk a fokhagymát és rövid idő után belekerült a paradicsom is.

Végül a chile meg a huitlacoche is és kb 10-15 percig pároltuk, amíg jól besűrűsödött. A végén beletettük az apróra vágott koriandert, de csak módjával, mert én csak kis mennyiségben szeretem. A férjem tett még a tortillába is.
A tortillákat gőz fölött ajánlott felmelegíteni, de szerintem serpenyőben is ugyan olyan jó.
Aztán megtöltöttük. Mi még tettünk bele egy kis friss sajtot is meg tejfölt.
 
...és ilyen lett
Mindenképp érdemes volt kipróbálni és kísérletezünk még további receptekben a huitlacocheval.


Címkék: Mexikó Konyha
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazunkmar.blog.hu/api/trackback/id/tr796870681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása